Onze stijl

De Cimande-stijl heeft zijn oorsprong in West Java. Behalve het trainen van het lichaam wordt ook gewerkt aan de ontwikkeling van de geest. Discipline, concentratie en respect voor anderen en jezelf staan hoog aangeschreven. Men zoekt bij voorkeur niet de harde confrontatie maar neemt de kracht van de tegenstander over. Het uitgangspunt van de Cimande-stijl is het karakter van water; vloeiend, steeds aanpassend aan de tegenstander en toch krachtig zijn. De stijl Cimande is afkomstig uit de bergachtige en drassige gebieden van West-Java. Vanwege de oneffen en vaak gladde ondergrond zijn de houdingen vooral laag. De stijl Cimande vergt niet alleen fysieke kracht, maar ook reactievermogen, snelheid en souplesse. De stijl is een effectieve combinatie van harde confrontatie en vloeiende bewegingen. De technieken zijn erop gericht om de kracht van een eventuele agressor over te nemen en deze zo snel mogelijk uit te schakelen. Het grondbeginsel van Cimande is het karakter van water: vloeiend en toch krachtig zijn.De grote verscheidenheid aan technieken vindt men terug in de ‘jurus’. Dit zijn vaste traditionele loopvormen die men uitvoert alleen of in groepsverband. Vaak in samenspel met de traditionele kendang-muziek.
Geschiedenis van CimandePak Embah Kahir en Pak Sera. Hier volgt de geschiedenis van Embah Kahir en Cimande zoals beschreven door de auteur dhr. R Asikin (Bandung, augustus 1975) en geauthoriseerd door H. Suhari Sapari, de Algemene Leider van de PPSI (De Indonesische Zelfverdediging Associatie) van West Java en de IPSI (Ikatan Pencak Silat Indonesia).Het is hier vertaald naar het Nederlands. Dit is “de” Geschiedenis die officieel erkend is door de IPSI en de Indonesische Overheid.

Embah Kahir

Hij was het hoofd van de “Cimande”-clan. Hij introduceerde het “Cimande”-gevechtssysteem bij de West-Javanen. Hij noemde zijn clan “Cimande” omdat er, vlakbij waar hij woonde, een rivier stroomde die  de “Cimande-rivier”  werd genoemd.Hij woonde rond het jaar 1780 in een klein dorpje dat Cogreg werd genoemd vlakbij de stad Bogor op West-Java.

Bapak Embah Kahir had veel studenten verspreid over veel plaatsen zoals Bogor, Jakarta, Banten, Bandung, en ook elders op West-Java. In het jaar 1773 vocht hij tegen een vechter van Macao in het West-Javaanse stadje Cianjur. Bij dit gevecht was de Prins van Kornel, hoofd van het district Cianjur, getuige.

Zijn meest bekende leerling was Bapak Sera die veel studenten had in Depok, Bogor, JakartaTanggerang en Banten. Zijn vijf leerlingen die de Cimande in Bandung hebben verspreid waren Bapak Endut, Ocod, Otoy, Komar en Oyot. Er waren nog drie andere leerlingen die van Bogor naar Bandung kwamen en Cimande onderwezen, namelijk Bapak Bidong, Mailin en Abo.

Slideshow